“El Efecto Smartphone” el llibre que presenta la UOC i que explica les estratègies per a superar les addiccions al mòbil

General

El mal ús dels telèfons ha provocat l’aparició de les psicopaTIClogies com la nomofòbia, la FoMO o l’efecte Google

No pots estar sense tenir el mòbil a mà? Doncs pateixes nomofòbia. Aquesta és només una de les psicopaTIClogies que han sorgit a causa del mal ús dels smartphones i les xarxes socials.

S’anomenen així per a diferenciar-les dels trastorns de salut mental que ja estan establerts i diagnosticats per organismes oficials com l’Organització Mundial de la Salut (OMS). La seva irrupció no és estranya si es té en compte que segons l’estudi «How many times do you check your mobile phone per day?», elaborat per Oracle Marketing Cloud, cada persona consulta el seu mòbil cent cinquanta vegades al dia. Però com es manifesten aquestes psicopaTIClogies? El subdirector acadèmic dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC, Manuel Armayones, les analitza en el llibre El efecto smartphone. Conectarse con sentido (Editorial UOC), en el qual explica les estratègies que s’han de dur a terme per a superar aquestes addicions.

Tot i que ni l’OMS ni els ministeris dels diferents països no han reconegut, de moment, l’addició a internet en els sistemes de classificació de malalties mentals, cada cop hi ha més persones que busquen tractament psicològic perquè tenen la percepció de perdre el control davant del seu telèfon i s’hi senten «enganxats». En aquest sentit Armayones deixa clar que no són les noves tecnologies les que «enganxen» sinó les persones que, en funció del seu estat emocional, poden fer-ne un ús abusiu. Quan s’arriba a aquest punt ‒afegeix‒ són els especialistes els que han de determinar quines orientacions cal donar-los per a solucionar-ho.

El Efecto Smartphone – UOC

l’Expert – Manuel Armayones – Subdirector acadèmic dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC

Tagged

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.